BejelentésVillamos berendezések biztonságtechnikai felülvizsgálata és Villanyszerelés
Dopsa Tibor egyéni vállalkozó

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.Néhány fontos tudnivaló a felülvizsgálatról

Felülvizsgálatok elvégeztetése a létesítmény üzemeltetőjének kötelezettsége

Erősáramú berendezések (Tűzvédelmi) szabványossági felülvizsgálatát az Országos Tűzvédelmi Szabályzat rendeli el (54/2014 XII.05.BM rendelet), melynek alapvető célja a villamos berendezések által okozott tűzveszély, ill. robbanásveszély kiküszöbölése.Az erősáramú berendezések felülvizsgálatának három alapvető szempontja:

• A létesítés idején a szabványoknak, és egyéb előírásoknak megfelelően építették-e ki a berendezést.

• Nem változott-e a vizsgált helyiségben folytatott tevékenység technológiája oly mértékben, hogy az a villamos berendezés megváltoztatását igényelné (pl. a korábban nem robbanásveszélyes technológia robbanásveszélyessé változott)

• Nem romlott-e le a villamos berendezés állaga (állapota) olyan mértékben, amely már veszélyt jelent.

A felülvizsgálat gyakorisága:

A és B tűzveszélyességi osztályba tartozó helyiségekben, és szabadtereken legalább 3 évenként.
C, D és E tűzveszélyességi osztályba tartozó helyiségekben, és szabadtereken legalább 6 évenként.

A villamos berendezéseket első alkalommal az elkészülésük után kell ellenőrizni. Ez lehet új kivitelezés, felújítás, bővítés, de minden esetben e felülvizsgálat a kiviteli munkák befejező része. A villamos berendezéseket üzembevételük után időszakonként még a látszólag hibátlan állapotot is ellenőrizni kell. Ezen felülvizsgálatok elvégeztetése az üzemeltető hatáskörére tartozik, amit köteles az Országos Tűzrendészeti Szabályzatban előírt rendszerességgel elvégeztetni.

A felülvizsgálatok célja tehát a villamos berendezések által okozott tűzveszély, robbanásveszély, balesetveszély kivédése. A felülvizsgálatnak azt kell megállapítani, hogy a villamos berendezés megfelel-e az oda vonatkozó szabványoknak, jogszabályoknak. Nem okoz-e tüzet, balesetveszélyt, milyen hibák, hiányosságok vannak, hogyan kell azokat javítani. Meg kell jegyeznünk, hogy a felülvizsgáló nem hatóság; az időszakos felülvizsgálatok célja nem a felelősség felvetése, a felelősök megkeresése, hanem mindig csak a veszélyt okozó hibák kimutatása és javításuk előkészítése. Ebben a munkában a felülvizsgáló szolgáltatást végző partnere a megrendelőnek (üzemeltetőnek), aki nem utasítja a megrendelőt, hanem szakszerű útmutatást ad neki az esetleges hibák javításáról.

A felülvizsgálónak általában csak a létesítmény felülvizsgálata, hálózatok ellenőrzése, beépített berendezések vizsgálata és a létesítésre vonatkozó szabványok, jogszabályok betartásának ellenőrzése a feladata. Ezen túlmenően a gyártmányok állapotát, a nem megfelelő karbantartást, hiányosságokat, átalakításokat is vizsgálnia kell. A berendezések felülvizsgálója sok szempontból könnyebb helyzetben van mint a szabályok alkotója vagy a berendezés tervezője, mert a konkrét berendezést látja többéves használat után. Ezért a felülvizsgáló ténylegesen elbírálhatja, hogy indokolt lehet-e az előírásokon túlmenően valamilyen többletvédelem alkalmazása. Mint már említettem a felülvizsgáló nem hatóság, nem írhat elő, csak javasolhat. A villamos berendezések ellenőrzése élet és vagyonvédelmi célú, feltáró vizsgálat. Célja a hibák, hiányosságok feltárása, villamos berendezések épségének, üzembiztosságának minősítése, lehetőséget biztosítva a hibák, hiányosságok javítására, ezzel megóvva kollégáink, családtagjaink testi épségét, nem beszélve az anyagi kárról, amit egy meghibásodott berendezés okozhat. Abban az esetben, ha nem ismeri az épület villamos hálózatának állapotát, mert most vette használatba, nincs tisztába annak állapotáról, terhelhetőségéről, egy felülvizsgálattal ezekre a kérdésekre is választ kaphat.


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!