BejelentésVillamos berendezések biztonságtechnikai felülvizsgálata és Villanyszerelés
Dopsa Tibor egyéni vállalkozó

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.LAKÁS SZERELVÉNYEINEK TERVEZÉSE

Régebb még nagyon egyszerű volt a helyzet: egy kapcsoló az ajtó mellett, egy-két dugalj (más néven - konnektor) szobánként és kész. A mai modern lakások tervezése lényegesen összetettebb, ezért gondos tervezést kíván. Ehhez szeretnék segítséget adni.

Első lépésben vegyük számba elektromos készülékeinket, készítsünk listát!

Gondoljuk végig, hogy helyiségenként milyen világítást szeretnénk alkalmazni, majd beszéljük meg a villanyszerelővel, tervezővel, akik további segítséget is tudnak nyújtani!

Nagyon fontos, hogy helyesen mérjük fel, hány konnektorra van szükségünk. Figyeljünk arra is, hogy utólagos bővítéseket és változtatásokat végre lehessen hajtani!
A gyerekek - és nemcsak a sajátjaink - az egész lakásban játszanak. Gondoljunk ezért a gyermekvédelemmel ellátott konnektorok – és ne csak a gyerekszobában!
A villanyszerelés már kevés pénzből is megoldható, az olyan villanyszerelés azonban, amely teljes körű szolgáltatást nyújt, az építkezés költségének 10 -12%-ába kerül.Konyha

étkezőasztal nélküli konyhába 7-11 földelt konnektort tervezzünk, étkezős konyhába legalább 8-12 db szükséges.
A konyha használhatóságának érdekében fontos, hogy megfelelő számú áramkör legyen: Gondoljunk arra, hogy szinte minden háztartási géphez, a hűtőszekrénytõl a kávéfőzőig, külön konnektor kell. A villanytűzhelynek, mikrónak, mosogatógépnek pedig egy-egy független áramkör szükséges!
Lehetséges készülékek: elektromos tűzhely, szagelszívó, sütő, mikrohullámú sütő, mosogatógép, hűtõ-fagyasztógép, grillsütő, olajsütő, melegítőlap, univerzális konyhagép, habverő, konzervnyitó, gyümölcscentrifuga, elektromos kés, szeletelőgép, kenyérpirító, kávéfőző, vízforraló, forróvíztárolós vagy átfolyós vízmelegítő, hulladékõrlõ(konyhamalac), egyéb.

Előszoba

3 m hosszig 1-3 db földelt konnektort, ennél hosszabb helyiségeknél 2-4 db konnektort célszerű betervezni!
A tervezés mindig az alaprajz, nagyság, illetve az ajtók, valamint a mennyezeti és fali világítások figyelembevételével történjen! Ügyeljünk arra, hogy az átjárási területeken a lámpák kapcsolói minden irányból jól elérhetők legyenek, vagy válasszunk olyan mozgásérzékelőt, mely minden mozgásra reagál, és önállóan kapcsolja be és ki a lámpákat!
Az áramkörelosztót célszerű az előtérben, a folyosón, ill. az előszobában elhelyezni. A kapuban elhelyezett automatikusan bekapcsolódó lámpa biztonságot és kényelmet nyújt az egész családnak.

Lehetséges készülékek: mennyezeti vagy fali lámpák, porszívó, képvilágítás, egyéb.

Nappali

Legfeljebb 12 m2 alapterületű szobákba 4-8 db konnektort tervezzünk, 20 m2-ig 5-10 db-ot, 20 m2 felett pedig 6 -12; db földelt konnektort szükséges!
A lakótér különösen átgondolt villanyszerelést igényel: Mivel itt az elektromos áramon kívül a TV antenna, telefon, számítógép hálózat, hifi- házimozi rendszerek is a fali dobozból csatlakoztathatók. A kábelek régebben az egész szobát összevissza behálózták, manapság már láthatatlanul, a falban futnak; a drága Hi-Fi és TV berendezésekhez van már túlfeszültség-védelemmel ellátott földelt konnektor, amely véd az olyan káróktól, mint pl. a villámcsapás. A középső mennyezeti kivezetés - ami régebben a világítás egyetlen forrása volt - már a múlté. Az ülőgarnitúrát, az étkezőt manapság már nem a szoba közepére helyezik. A hangsúly inkább a helyi megvilágításra helyeződik át, a mennyezet-, fali-, álló- és asztali lámpák kombinációja otthonosságot és megfelelő megvilágítást eredményez. A fényerõ-szabályozók segítségével a megvilágítás távirányítással is szabályozható.
Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, asztali lámpák, szekrény- és vitrinlámpák, Hi-Fi, TV, videó, hangszórók, porszívó, akvárium, karácsonyfalámpák, egyéb.


Étkező

8 m2 alapterületig 3-5 db földelt konnektor, 12 m2-ig 5-7db, 24 m2- g 7-11 db szükséges. Itt ugyanazok az irányelvek érvényesek, mint a nappaliban. A világításhoz fényerõ-szabályzót is lehet tervezni.

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, asztali lámpák, bútorvilágítás, porszívó, asztali grillsütő, tányérmelegítő, szellőztető, egyéb.

Gyerekszoba

Feltétlenül gyermekvédelemmel ellátott konnektorokat szereljünk fel! 9 m2 alapterületig 4-5 db, 12 m2-ig 6-7db, ennél nagyobb helyiségbe pedig 8-10 db földelt konnektor szükséges. A gyermekek nem ismerik azt a veszélyt, amit az áram jelenthet számukra. Ezért mindenképpen gyermekvédelemmel ellátott konnektorokat kell felszerelni! A legjobb az egész házba ilyeneket betervezni.

Lehetséges készülékek: Hi-Fi; TV, videó, computer, nyomtató, óra, rádiós ébresztő, éjjeliszekrény lámpa, csillár, íróasztali lámpa, porszívó, egyéb.

Hálószoba

9 m2 alapterületig 4-5 db, 12 m2-ig 6-7 db, 24 m2-ig 8-10 db földelt konnektor szükséges. Igény szerint az ágy mindkét oldalára betervezhetünk ikerkapcsolót: melyből 1-1 olvasó lámpát működtethet az ágy mindkét "lakója" a másik kapcsolóval pedig a bútor-, szobavilágítást, hangulatfényt, lehet lekapcsolni, esetleg a Tv-t áramtalanítani.

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, éjjeliszekrény lámpa, óra, rádiós ébresztő, bútorvilágítás (!), Hi-Fi, TV, videó, telefon, porszívó, egyéb.

Iroda, Dolgozószoba

9 m2 alapterületig 5-6 db, 12 m2-ig 6 -8db és 20 m2 alapterület esetén 8 -10 földelt konnektort tervezzen be ,s ne feletkezzen meg a számítógépes hálózatról sem!
A kommunikáció és adatfeldolgozás új eszközei nagyon költségigényes beruházások. A dugjalak sokasága mellett biztonságos üzemeltetés és értékmegőrzés is szükséges. Ezért feltétlenül túlfeszültség védelemmel ellátott földelt konnektorokat tervezzünk!

Lehetséges készülékek: csillár, fali lámpák, állólámpák, íróasztallámpa, telefon, telefax, üzenetrögzítő, fénymásoló, számítógép, monitor, nyomtató, Hi - Fi, TV, videó, porszívó, egyéb.

Mosókonyha

6-8 földelt konnektor, külön 1-2 független áramkör (!).
A konnektorok tervezésénél ugyanazok a javaslatok érvényesek, mint a konyhánál.

Lehetséges készülékek: automata mosógép, szárítógép, vasalógép, vasaló, porszívó, varrógép, hûtõ/fagyasztógép, rádió, egyéb.

Fürdőszoba

A fürdőszoba nagyságának megfelelően 3-5 db földelt konnektor szükséges. Ablak nélküli fürdőszobáknál a szellőztető kapcsolását a világításhoz kell kapcsolni, továbbmûködéssel! A fürdőszobában vagy zuhanyzóban áramvédő kapcsolót (Fí-relét) mindenképpen tervezzünk! Ne felejtsük el, hogy maszázskádhoz külön áramkör szükséges. A világításhoz egy mennyezet kivezetés és a nagyságtól illetve felszereléstől függően több fali kivezetés szükséges. Ha nincs külön mosókonyha vagy a készülékeket nem külön helyiségben helyezzük el, akkor a mosógéphez és szárítógéphez való csatlakozókra (független áramkör) is gondolnunk kell.

Lehetséges készülékek: elektromos fogkefe, szájzuhany, borotva, hajszárító, hajsütõvas, mosógép, szárítógép, egyéb.

Wc

Ablak nélküli WC-nél mindig gondoljunk arra, hogy a szellőztető kapcsolását a világításhoz kell kapcsolni, továbbműködtetéssel!
A világításhoz egy kimenet szükséges a mennyezetre, vagy a falra. Ha vendég WC-rõl van szó, esetleg mosdóval, akkor még 1-2 konnektor is szükséges. Az épület belsejében elhelyezkedő WC helyiségeknél a szellõzésrõl is gondoskodni kell. Ha a melegvíz szolgáltatás nincs egyéb módon megoldva, egy vízmelegítő készülék felszerelése is szükséges lehet.

Pince

A helyiség funkciójától és nagyságától függően 4-6 konnektort tervezzünk be! Szellőztethető és fűthető pincék szerelvényezésénél ugyanúgy járjunk el, mint normál lakóhelyiségeknél. Más pincehelyiségeknél azonban legyünk tekintettel a nedvességre és falon kívüli típusokat tervezzünk be! Ha az antennaerősítőt esetleg a pincében helyeztük el, akkor ahhoz is gondoljunk egy konnektorra. A kihasználtság fokától függően gondoljunk több csatakozási helyre, világításhoz stb. Lehetséges készülékek: mennyezeti lámpa, fali lámpa, elektromos szerszámok, szellőztető, mosógép, szárítógép, vasalógép, hűtőláda, egyéb.

Garázs

Az alapterület függvényében 5-7 db földelt konnektort kell terveznünk! Igény szerint a 3 fázisú csatlakozásról sem feledkezzünk meg! Új ház építésekor, már a tervezésnél figyelembe kell venni kellõ számú dugaljat, hisz rengeteg a barkácsgép. Ha a garázsajtó elektromosan működik, ehhez is szükség van csatlakozóra.

Lehetséges készülékek: elektromos kapu, mennyezeti lámpa, fali lámpák, munkapad megvilágítás, kézi lámpa, fúrógép, csiszológép, fűrész, körfűrész, forrasztópáka, rádió, szellőztető, házi telefon, akkumulátortöltő, egyéb.

Erkély, Külső tér

3 m szélességig 1-2 vízmentes konnektor szükséges. Ennél szélesebb erkélyre, vagy teraszra 2-3 db. A világításhoz tervezzünk be még 1-2 csatlakozási lehetőséget! A kültéren csak vízmentes falba szerelhető, vagy falon kívüli termékek jöhetnek számításba. Ha belülről kapcsolhatóak a konnektorok, védelmet nyújtanak a jogtalan használók ellen. Gondoljunk a mozgásérzékelők alkalmazására is, amelyek biztonsági felszerelésként is jó szolgálatot tesznek. Az automatikusan kapcsolt fény a ház körül nagyon praktikus, és a hívatlan vendégeket is távol tartja.

Lehetséges készülékek: külső lámpák, parti-lámpák, napernyő, elektromos grillsütő, fűnyíró, elektromos sövénynyíró, karácsonyfalámpa, egyéb.


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!